Magyar őstörténet

Julianus barátai

Julianus barátai

FORDULAT AZ ŐSTÖRTÉNETKUTATÁSBAN – ÖSSZEFOGLALÁS

2020. március 14. - Benkő István

Az alábbi összefoglalást 2017-ben tettem közzé a facebook oldalamon, de sok tekintetben ma is aktuális. 

- AZÓTA A KUTATÁS SZERVEZETI KERETEI BŐVÜLTEK: LÉTREJÖTT A MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET, ÁTALAKULT AZ MTA KUTATÓHÁLÓZATÁNAK IRÁNYÍTÁSA, ÉS

- A KORAI MAGYAR TÖRTÉNETET KUTATÓ RÉGÉSZEK A KAUKÁZUS ÉS NYUGAT KAZAKISZTÁN TÉRSÉGÉT IS VIZSGÁLJÁK, 

DE

MÉG MINDÍG HIÁNYZIK A KELETEN MARADT MAGYAROK MAI UTÓDAI – TÓTH TIBOR ÉS BENKŐ MIHÁLY ÁLTAL MEGKEZDETT - NÉPRAJZI-TÖRTÉNETI VIZSGÁLATÁNAK FOLYTATÁSA.

tothtibor-90.jpg

Kép: Tóth Tibor 1965 áprilisában az É-Kazakisztáni Torgaj vidéken Szeitbek Nurhanov kazak nyelvész útmutatása alapján magyar törzsi szállásterületet keresett fel. Forrás: Dr. Tóth Tibor

 

Az alábbiakban változatlanul közlöm a 2017-es összefoglalást.

„Az őstörténetkutatás területén jelenleg korszakváltás, generációváltás zajlik.
Amikor egy képviselő javasolta az MTA-tól források elvonását és ebből egy új őstörténetkutató intézmény létrehozását, az MTA illetékesei pánikszerű tevékenységbe kezdtek. Ennek volt a következménye az MTA weblapján meghirdetett és a Heti Válaszban megjelent cikk Ablonczy Bálint tollából:

ABLONCZY BÁLINT: FORDULAT A MAGYAR EREDETKUTATÁSBAN


Heti Válasz XIII. Évf., 31. szám. 2013. augusztus 1.
Ablonczy Bálint cikke a 14-17. oldalon.

Részlet a cikkből:

"Az őstörténet három legfontosabb kérdése és a TUDOMÁNYOS válaszok
Vége a finnugor rokonságnak?
A magyar nyelv és a honfoglalók eredete két külön dolog. Nem létezik "finnugor", amiképpen "indogermán" népi eredet sem: ezek nyelvtörténeti kategóriák. A kulturális gyökerek nem moshatók össze sem a vérségi, sem a nyelvi származással.

Mennyire ősi a székely rovásírás?
Ez még bizonytalan. Volt olyan feltevés, amely XV. századi konstrukciónak tartotta, ám ez tarthatatlan álláspontnak tűnik. Nem kellően igazolt az a vélekedés sem, amely szerint az írás az egyház üldözése ellenére maradt fenn: templomokból is ismerünk feliratokat, ez papi jóváhagyás nélkül elképzelhetetlen lett volna.

Az avarok magyarok?
Az érdeklődőket László Gyula kettős honfoglalás elmélete óta (amely szerint a magyarság a 670-es években majd 895-ban érkezett a Kárpát-medencébe) foglalkoztatja a kontinuitás kérdése. Noha ezt a tudomány nem tekinti bizonyítottnak, elmozdulás tapasztalható: a kutatások fényében valószínű, hogy az avar kori népesség nagy része megérte a honfoglalást, és felmerült a székelység avar eredete is....

A (csatlakozott avar/székely népesség) a betelepülők egyes –számukra azonos –társadalmi rétegeihez tagozódhattak:
...a köznép vezetői ... –a saját népességükből verbuvált katonai segédcsapatok élén – a honfoglaló magyarok társadalmának középszintű vezetőihez integrálódhattak."

A cikk kivonata itt olvasható:

https://julianusbaratai.blog.hu/2016/12/03/ablonczy_balint_fordulat_a_magyar_eredetkutatasban

A cikkel kapcsolatos figyelemhívásként az MTA hivatalos weblapján közleményt adott ki Áttörés előtt a magyar őstörténet kutatása címmel (már nem elérhető).

VISSZARENDEZŐDÉS


2015-ben némi visszarendeződés történt, lásd. Vásáry István akadémikus cikket írta az akkor Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet Magazin 2015. febr. 28-i számában: Múltunk kacatjai. Ebben Vásáry tagadja a hun kapcsolatot, a turáni származást stb. A blogomon közlöm észrevételeimet, valamint Bíró András és Bakay Kornél válaszát.

https://julianusbaratai.blog.hu/2018/07/15/kecskere_a_kaposztat_az_mta_iranyado_szemelyisegenek_tortenelemhamisito_cikkerol

NEMZETKÖZI ŐSTÖRTÉNETI KONFERENCIA BUDAPESTEN


Ezután tartottak egy nemzetközi őstörténeti konferenciát, melyet a régi gárda (Vásáry, Fodor stb.) nem vett részt. Türk Attila elnökölt. 

3. NEMZETKÖZI KORAI MAGYAR
TÖRTÉNETI ÉS RÉGÉSZETI

KONFERENCIA
Budapest, 2016. június 6–10.

Javasolom a - Sudár Balázs, az MTA BTK MÖT kutatója által szerkesztett - Magyarok a honfoglalás korában, Budapest 2015. könyv elolvasását, mely nagyon sok információt tartalmaz. Ebben a régi gárda tagjai az új generációval együtt közöl írásokat. Javasolom továbbá a következő nyilatkozat elolvasását is:

ÚJ MAGYAR ŐSTÖRTÉNET (1-2. RÉSZ), INTERJÚ SUDÁR BALÁZZSAL NEM AKKOR, NEM OTT ÉS NEM ÚGY, AHOGY GONDOLTUK, Pestisracok.hu 2017. 01. 7-8.

https://julianusbaratai.blog.hu/2017/01/13/nem_ott_nem_akkor_es_nem_ugy_ahogy_gondoltuk_uj_magyar_ostortenet_1-2_resz_interju_sudar_balazzsal

Javasolom továbbá a következő cikkek elolvasását is:

EGY CIKK MARGÓJÁRA - NYILT LEVÉL KOLOZSI ÁDÁM ÚRHOZ Hol van a 7 millió kaukázusi magyar 2017. január 21.

https://julianusbaratai.blog.hu/2017/01/21/egy_cikk_margojara_nyilt_level_kolozsi_adam_urhoz

A hivatalos álláspont később módosult:

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-kaukazus-es-nyugat-kazahsztan-terseget-is-vizsgaljak-a-korai-magyar-tortenetet-kutato-regeszek-106663

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/paradigmavaltas-zajlik-a-magyar-ostortenet-kutatasaban-1707428/?fbclid=IwAR0c4TKoHBD5Zh12ufs8wVRGshyMYPoZqABh82yske9yU6etSdvidxBUoSw

A DERBENTNAME FORDÍTÁSA

A kutatómunka folytatódik. A fentiek mutatják az irányát. Reméljük az eredmények is megmutatkoznak. Az MTA BTK MÖT 2013. évi jelentése szerint - hiánypótló módon - lefordították a Derbentnáme című krónikát is. Egyenlőre azonban a fordítást nem publikálták. A Derbentnáme a magyar őstörténet vonatkozásában azért fontos, mert „a munka egyik fejezete szerint Hoszrau Anúsírván szászánida király (531-579) a turániak ellen számos erődített várost építtetett, köztük Ulu (’Nagy”) Madzsart és Kicsi (’Kis’) Madzsart. A leírás ugyan földrajzi fogódókat nem nyújt, de a felsorolás ismert települései Derbent városától északra, a Kaukázus keleti oldalán helylezkednek el, a mai Dagesztánban.” Ez a két városnév a 6. századra vonatkoztatva népnevünk egyik első előfordulása. A városok neve feltehetőleg a helyőrség származását jelzi. Várjuk a publikációt (a mai napig nem történt meg).

bm924.jpg

Kép: Vadászsas a Mongol Altajban. Fotó: Benkő Mihály

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://julianusbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr1915520966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása