Magyar őstörténet

Julianus barátai

Julianus barátai

Bedő Zoltán: A MAGYAROK HÁZIASÍTOTTÁK A LOVAT

2016. augusztus 26. - Benkő István

A cikk megjelenésének dátuma: 10/05/2011

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/24195-magyarok-hziastottk-lovat.html, 2016-08-26

veres-kovaszna-2011.JPG 

Veres Péter néprajztudós Kovásznán a lovas nomádizmus kialakulásáról beszélt

 

A felhalmozott ismeretanyag és bizonyítékok ellenére a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos álláspontja az elmúlt több mint két évtizedben jottányit sem változott származásunkat és Kárpát-medencei jelenlétünket illetően.

Őstörténetünk évszázadok óta tartó hamisítása, a tények bűnös elhallgatása a rendszerváltás után is zavartalanul tovább folytatódik. Ezért fokozottan oda kell figyelni minden olyan kutatásra és felfedezésre, amely az igazság helyreállítását elősegítheti, annál is inkább, hogy ezekről (a már említett okokból), a magyar média túlnyomó része mélyen hallgat még ma is. A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából Kovásznán lezajlott tudományos ülésszakon ismertettek néhány, e téren elért eredményt, a legfontosabbakat a nyilvánosság elé tárjuk.

Ezek egyikét Veres Péter néprajztudós foglalta össze röviden. Az előadóról tudni kell, hogy több mint három évtizede a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Intézetének kutatója (főmunkatársa), nemzetközileg elismert néprajzkutató, a hazai történeti néprajz társadalomtörténeti és etnogenezis- kutatásának egyik legismertebb vezéregyénisége. Előadásában a szerző rámutatott, hogy az Ural déli részén fekvő őshazában földművelést és állattartást folytató magyarokat a Krisztus előtti 2-1. évezred fordulóján több természeti csapás is érte. Ezek egyike az általuk lakott terület fokozatos elmocsarasodása, aminek következtében végül kénytelenek voltak a sztyeppére vándorolni.

Mivel a már itt található népek elfoglalták a jó életfeltételeket biztosító területeket, őseink az Észak-Kaszpi térségben, az Aral-tó, valamint Mugodzsár- hegység és az Alsó-Volga közötti rendkívül száraz területre telepedtek le, mely később a sztyeppe egyik legkietlenebb, zord vidékévé, sőt részben félsivatagos régióvá alakult át a fokozódó kiszáradás hatására. Mivel képtelenek voltak eddigi, magas szintű gazdálkodásukat folytatni, a fokozódó klímaromlás következtében puszta létük is veszélybe került. Mindez addigi hagyományaik teljes feladásához és egy főleg állattartáson alapuló, a táplálék biztosítása érdekében mozgékony életmódhoz vezetett. A ló háziasítása révén nyert fokozott mozgásszabadság és gyors helyváltoztatás lehetősége pedig végül is egy teljesen új életforma, a lovas nomádizmus kialakulását vonta maga után.

Hogy valóban őseink voltak a ló megszelídítői és a lovas nomád életforma bevezetői, azt az ugor nyelvközösség felbomlásának és a lovas nomádizmus kialakulásának kronológiai egybeesése, valamint két tudós egymástól független, más-más területen végzett kutatásai igazolják. Veres Péter felfedezői mivolta abban rejlik, hogy ezeket az eredményeket egybevetve rájött erre.

Markov 1967-ben írt doktori diszszertációjában, orosz és ukrán kutatók tudományos megállapításaira támaszkodva, egyértelműen leírja, hogy a lovas nomádizmus hol és mikor alakult ki: a Káspi-tenger északi, vagyis az Aral-tó és Alsó-Volga között elterülő félsivatagos területén, a Kr.e. 12- 10. század között. Tóth Tibor pedig antropológusként állapítja meg, hogy a honfoglaló magyarok antropológiai típusának a kialakulási helye is ugyanitt volt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://julianusbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr6011654160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benkő István 2016.08.27. 14:19:50

A cikkre a következő észrevételt teszem.
Meg kell különböztetni a lovas nomadizmus kialakulását a ló háziasításától. A fogatolás megelőzte a lovaglást. A legrégibb küllős harci szekér régészeti lelete ie. 2000-ből származik, az Ural vidékén találták. Az Egyiptomi írások szerint a hykszoszok messze északról jöttek íjásszal felfegyverzett, lovakkal vontatott harci szekereken. Az összetett íj nyugat-szibériai találmány.A hettiták megőriztek egy hurri eredetű ló idomitási szakkönyvet. A lovat tehát sokkal korábban háziasították, mint a lovas nomadizmus kialakulása.

Benkő István 2016.08.27. 14:27:17

Lótenyésztési szakkönyv ie. 1350 körüli időből:
A táblák tanúsága szerint Kikkuli a lótartásáról híres hurrita Mitanniból származott. Őt kérte fel a mediterrán térség egyik jelentős ura, az éppen akkor felemelkedő hettita király, hogy készítsen egy programot lovaik edzésére, hogy azok szekerekbe fogva akár naponta 150 kilométer megtételére is alkalmasak legyenek. A Kr. e. 1350. körül lejegyzett képzési tanácsokat máig hasznosítják egyes tenyésztők. Valószínűleg ennek a kiváló módszernek köszönhették a hettiták, hogy lovaikon és harci szekereiken meg tudták hódítani a térséget. A kiváló szellemi és fizikai állapotban lévő négylábúak ugyanis jól bírták a harcot és a hosszú vágtákat is. A szöveg maga négy agyagtáblán maradt fent, melyet 1991-ben Dr. Ann Nyland lótenyésztő fordított le angolra.

Benkő István 2016.08.29. 11:27:34

Farkas Tibor írta a facebook-on: Suppiluliumas király volt a neve, (Kr.e.1375-1335), a hettia uralkodó legyőzte a Mitanni országot, az onnan származó lótenyésztő Kikkuli az udvari trénere lett ezután...Ez a Mitanni kb. a későbbi Kappadókia területét is tartalmazta, ami a jó lovairól volt nevezetes sokkal ezek utáni időkben is...Bogazköy faluban talált agyag táblákon van a Kikkuli edzési módszere leírva...
süti beállítások módosítása