Magyar őstörténet

Julianus barátai

Julianus barátai

SZKÍTÁK, MÉDEK, SZARMATÁK, AVAGY EGY TÖRTÉNETI FORRÁS PÁRHUZAMA KÉPEKBEN

2021. október 17. - Benkő István

A szkíták és szarmaták eredetéről Diodorosz Szikeliotesz (Kr. e. 90 körül – Kr. e. 27 körül) ókori görög történetíró a következőket írja (a történeti forrásra Afrikaans8 hívta fel a figyelmet egy index fórumon, amit ezúton is köszönök):

„…Kezdetben az Arares (Arax) folyó mentén laktak, ekkor számuk még csekély volt: akkor egy lenézett, hírnév nélküli nép voltak. Régi királyaik közül az egyik uralma alatt, aki egy harcos fejedelem és kiváló hadvezér volt, a szkíták meghódították a hegyvidéket egészen a Kaukázusig, a síkságot az óceánig és a Maiótis tóig (Azovi tengerig), és a további területet egészen a Tanaiszig (Don). … Nem sokkal később …  kiterjesztették országukat egészen Egyiptomig és a Nílusig. … A szkíták királyai egy kolóniát hoztak létére, melynek népét „MÉDIÁBÓL” szállították el a Tanaiszhoz (Don), mely nép a Szauromata (A Szauromaták másik neve: Szarmata – B. I.) nevet kapta. Sok évvel később ez a nép megerősödött, vélgigpusztította Szkítia nagy részét, mindenkit elpusztítottak akit legyőztek és a földet sivataggá változtatták..." [DIODORUS 1967: 28-29. Diodorus Siculus/Diodórosz Szikeliotész: Bibliothéké cím művének II. könyve 43. fejezetéből, angol kiadás: Diodorus of Sicily in Twelve Volumes. II. London-Cambridge, 1967 (The Loeb Classical Library). 28-29. o.]

A szkíták totemállata a szarvas lehet, míg a szarmatáké a griff

Diodorosz fennt idézett leírása szerint:

„A szkíták királyai egy kolóniát hoztak létére, melynek népét „MÉDIÁBÓL” szállították el a Tanaiszhoz (Don), mely nép a Szauromata (A Szauromaták másik neve: Szarmata – B. I.) nevet kapta.”

 Az alábbi képen a szarmas és a griff együtt látható.

szarvas-kul-oba1.jpg

 

„Sok évvel később ez a nép megerősödött, vélgigpusztította Szkítia nagy részét, mindenkit elpusztítottak akit legyőztek és a földet sivataggá változtatták..."

Szkítia földje a régészeti leletek alapján:

12_3.jpg

A griff és a szarvas konfliktusát ábrázolja az alábbi kép:

szarvas-griff_konfliktus1.jpg 

Ugyanez a konfliktus a nagyszentmiklósi kincsen:

 15_4.jpg

 

Kapcsolódó cikk:

 

https://julianusbaratai.blog.hu/2020/05/21/szkitak_medek_szarmatak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://julianusbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr516723984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.17. 11:44:22

Érdekes írás.

Ami a griff-szarvas küzdelmet illeti, érdemes meghallgatni Pap Gábor vonatkozó előadását a TeCsőn.

Benkő István 2021.10.19. 06:05:33

@gigabursch: Elsősorban a források érdekelnek. A következtetések levonásában szakembereket szoktam segítségül hívni.
süti beállítások módosítása