Magyar őstörténet

Julianus barátai

Julianus barátai

EGY EGYHÁZI INTÉZMÉNY OKTATÓJÁNAK JÉZUS KRISZTUSSAL KAPCSOLATOS ALAPTALAN VÁDASKODÁSA

2018. szeptember 04. - Benkő István

ÁLLÍTÁS

„Tábori László író a párthus-magyar Jézus nézetrendszer jelenkori legfőbb magyarországi képviselője. Ő a Kőrösi Csoma Buddhológiai Intézetben, az ELTÉ-n és Jénában végezte tanulmányait, ám tudomásunk szerint ebbe iráni nyelvi és filológiai képzések nem tartoztak bele. Több művében (melyeket olykor feleségével, Kiss Irén irodalomtörténésszel együtt jegyez) is utal Jézus párthus eredetére (Egy alig ismert ókori birodalom Párthia, Gilgamestől Jézusig, Zarathustrától Jézusig stb.). Emellett Tábori több alkalommal bizonygatta nyilvános előadásokban, hogy a torinói lepelen szereplő alak párthus hercegi frizurát visel, mely szerinte újabb bizonyíték Jézus párthus eredetére. Tábori kevésbé radikálisan fogalmaz, mint Zajti vagy Badiny-Jós, de konklúziói hasonlóak a korábban említett két szerzőhöz. A szinkretizmussal kevert dejúdaizáló nézetei egyértelműek Jézussal kapcsolatban. Tábori tézisei a korábbi áltudományos eredményekre építenek, Jézus párthus származása mellett számos tárgyi tévedést tartalmazó, iráni nyelvek ismeretét teljesen nélkülöző munkáiban rendszeresen utal a párthus-magyar rokonság tévtanára is.”

SÁRKÖZY Miklós: A Párthus Jézus megalkotói, https://pcblog.atlatszo.hu/2014/10/01/a-parthus-jezus-megalkotoi/, feltöltve: 2014-10-1, letöltve: 2018-09-04

SÁRKÖZY MIKLÓS, ókortörténész, iranista,

Jelenlegi munkaadó: Károli Gáspár Református Egyetem
Kar: Bölcsészettudományi Kar
Intézet: Történettudományi Intézet
Tanszék: Ókortörténeti és Történeti Segédtudományok Tanszék
Beosztás: tanszékvezető, egyetemi docens

A blogot a Political Capital, 2001-ben alapított közéleti kutató intézet működteti

CÁFOLAT

Tábori László főműve a több kiadásban is megjelent Egy ókori világbirodalom: Párthia. Ez a mű a belső címlap szerint: Antológia, Szöveggyűjtemény, térképek, írás- és uralkodási táblázatok. Hun párhuzamok. A munka II/25. fejezete: A párthus birodalom és az ókori zsidóság, II/26. fejezete: Bölcsek napkeletről. Egyik fejezetben sincs szó párthus Jézusról. Ugyanakkor Tábori László ír a párthusok és a zsidók érdekazonosságáról a szeleukida uralom idején és arról, hogy a zsidók a Kr. e. 40-ben Jeruzsálembe bevonuló párthus seregeket felszabadítóként üdvözölték.

Emellett részletesen foglalkozik a Jézus születését megelőző eseményekkel Klausner: Jézus (1993.) című művének alapján. Az idézett részlet így zárul: „Aligha képzelhetünk el kedvezőbb feltételeket egy messiási mozgalom számára.”

Mindezek figyelembevételével a Sárközy cikkben foglalt megállapítás, mely szerint:

- „Tábori László író a párthus-magyar Jézus nézetrendszer jelenkori legfőbb magyarországi képviselője.”, továbbá,

- „dejúdaizáló nézetei egyértelműek Jézussal kapcsolatban”

megalapozatlanok, nem felelnek meg a valóságnak. Tábori László munkásságának összemosása két vitatott szerző műveivel rosszindlatú rágalom.

Most már csak az a kérdés marad, mi célja lehet egy egyházi intézmény oktatójának, hogy Jézussal kapcsolatosan másokat rágalmazzon, hazugságokat állítson.

Erre a cikk megjelenési helye lehet a magyarázat. A Political Capital, amely a blogot működteti – saját állításával szemben – politikailag nem semleges, eszközei pedig nem tisztességesek. Tudományos vita helyett az eszköztárában a velük nem azonos nézetet vallók hiteltelenítése, befeketítése a céljuk. A Hunfalvy-Budenz vonal mai utódai ferdítések és hazugságok árán is le akarják járatni azokat, akik ezt a vonalat nem követik. Erre bizonyíték az a lejárató kampány is, melyet 2006-2010 között folytattak Tóth Tibor és Benkő Mihály keleti magyarokkal kapcsolatos felfedezése tárgyában. Erről bővebben itt lehet olvasni: Keleti magyarok – ellenszélben -  http://www.eco-invest.hu/Keleti.pdf . Egyik képviselőjük, Vásáry István történelemhamisító nézeteit 2015-ben fejtette ki az akkor Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet február 28-i számának Magazinjában Múltunk kacatjai címmel. Lásd: https://julianusbaratai.blog.hu/2018/07/15/kecskere_a_kaposztat_az_mta_iranyado_szemelyisegenek_tortenelemhamisito_cikkerol .

parthus_lovasijasz.jpg

Kép: Párthus lovasíjász

A bejegyzés trackback címe:

https://julianusbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr3014222227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása