Magyar őstörténet

Julianus barátai

Julianus barátai

ÁRPÁD FEJEDELEM CÍMERE

Árpád fejedelem címere hun eredetre utal

2016. július 01. - Benkő István

Bármennyire is meglepő, maga Árpád fejedelem nem használta az árpádsávot a pajzsán hordott címerén.

Kézai Simon Magyar Krónikája szerint: „ETHELE király czimerén is, mellyet tulajdon pajzsán szokott volt hordani, koronás fejü madár vala ábrázolva, mellyet magyarúl turulnak hívnak.”

Kálti Márk Képes Krónikája ennél többet ír. E szerint: „Attila király pajzsán címert viselt, ez koronás fejű madárhoz hasonlított. Ezt a címert a magyarok mindaddig, amíg a községek önmagukat kormányozták, Géza fejedelem, Taksony fia idejéig, a községek hadaiban mindenkor hordozták.” Ezzel összhangban vannak a Képes Krónika képei, melyek Attilát, Álmost és fiát, Árpádot turul madárral díszített pajzzsal ábrázolják.

 arpad-cimer.JPG

Észak-Kína sok emléket őriz a sztyeppei mútból. Az egyik sírkamrai freskón (Shaanszi-tartomány, mai Hszian város, az ott uralkodó, mandzsúriai eredetű Tang dinasztia kora) a turulos zászlót láthatjuk, mely a turul nemzetség magyar krónikákban közölt címerének párhuzama.

Sem Kézai, sem Kálti Márk krónikájának szövege nem említi a címer színét. A Képes Krónika képei alapján azonban megállapítható, hogy a címerek színe fehér volt.

A magyar krónikákkal összhangban van a török nyelvű wikipédia „Hun Imparatorlugu”(352-469)” szócikke, mely szerint az Európai Hun Birodalom zászlaja fehér, rajta a koronás madárral. [Wikipédia, https://tr.wikipedia.org/wiki/Hun_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu., 2016-07-01]

hunbirodalom-zaszlo.jpg

A fehér szín kapcsolatban áll a sztyeppei nomád birodalmak központjainak elnevezésével is. „…az ázsiai lovas népeknél az ötödik égtáj a közép volt, melyet világos színekkel, főként a sárgával és a fehérrel hoztak összefüggésbe. A sztyeppei birodalmak központjainak elnevezése sok esetben visszhangozza a központi égtáj és a világos színek azonosításának szokását. … A Kárpát-medencében is megtaláljuk e névadási gyakorlat emlékeit. Fehérvárnak nevezték a magyar főfejedelmi, később királyi hatalmi központot (Székesfehérvár), a szállásterület keleti részeit uraló gyula székhelyét (Gyulafehérvár), de a bolgárok központját is (Nándorfehérvár). Tudunk Dnyeszterfehérvár létezéséről is….” [Ötvös Péter: Szárnyak és színek a sztyeppei államszervezetben. In: História 33. évf. 1-2. sz./2011. 39-42. o.]

Az egymástól független, egybehangzó adatok megerősítik az Áprád-ház Attilától való származásának - Anonymus Gesta Hungarorum című művében rögzített – tényét.

A bejegyzés trackback címe:

https://julianusbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr988858802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanh721 2016.07.01. 17:15:39

"Hunok vogyunk, instállom." - vállvonva mondta ezt egyszer az öreg csíki székely barátom, amikor elkezdtem mesélni ezt neki. "De ti magyarok messzebbről jöttetek vissza haza, és mi pedig veletek." 3 nagy összetevője van a magyarságnak - 1. Egyiptom, Főincia, Ugarit. 2. Ázsia, Hunok, Kushánok, Türk népek, majd végül a szlávvá vált és leszakadt népek egy jó része 3. Kárpát medencei őslakosság, akik apránként tértek vissza és telepedtek vissza a Vinca-gravetti kultúrával
süti beállítások módosítása