Magyar őstörténet

Julianus barátai

Julianus barátai

A MAGYAR BILLOG ŐSI EREDETE

Billogok és tamgák

2017. március 11. - Benkő István

Az állatok tulajdonosának azonosítására szolgáló „billog”-ok (tüzes vassal az állatok bőrébe beégetett tulajdoni jelek) vizsgálata ősi, eredetre utal. A Magyarországon adatolt billogok formája sok esetben pontos párhuzama a mongol és türk (tatár) tulajdoni jeleknek, de rokoníthatóak a székely rovásírás jeleivel, valamint a nagy sztyeppe népeinél a személyek, nemzetségek azonosítására, illetőleg hatalmi jelképként használt tamgákkal is.

Az összefüggésekre Aibolat Kushkumbajev kazak történész professzor hívta fel a figyelmet, amit ezúton is köszönök.

A billogok alkalmazása legnagyobb arányú a Nagy- és a Kiskunságban, a Jászság és a Hortobágy vidékén. Használói mintegy. 90%-ban magyarok (Ortutay 1977-1982 „bélyeg, billog” címszava).

Személyazonosító tamgák

Személyazonosító tamgákat a Krim-félszigeten és Dobrudzsában a régi régi temetőkben, a sírokövekre vésve adatoltak.

01.jpg

  1. Kép: Krim- félszigeti személyazonosító tamgák. (Forrás: Baski 2007, 170. o.)

 Törzsi-nemzetségi tamgák

Törzsi-nemzetségi tamgákat orosz néprajztudósok adatoltak, így például a magyar (mazsar) nemzetség tamgáját a Nogaj Kánság törzsi-nemzetségi nomenklaturájában.

02.jpg 

  1. Kép: A Nogaj Kánság törzsi-nemzetségi etnikai jelei (tamgái) [Forrás: Семенов, Н.: Туземцы Северо-Восточного Кавказа. Cпб., 1895]

 Felségjelek

A krimi tatárok zászlaján is egy tamga található, akárcsak a magyarok legközelebbi nyelvrokonainak, az Oroszországban található Hanti-Manysi Autonóm Körzet zászlaján.

 03.jpg

  1. Kép: A krími tatárok zászlaja Forrás: Wikipédia

 04.jpg

  1. Kép: A Hanti-Manysi Autonóm Körzet - Jugra zászlaja Forrás: Wikipédia

 

Itt jegyezzük meg, hogy törzsi-nemzetségi tamgákat adatoltak a hajdani Kazár Birodalom jelentős erődítményének, Sarkelnek (Sarkel=Fehérvár) a kövein. Az ott talált tamgák egyike pontos párhuzama a tadzsik zászló egyik elemeként szereplő jelnek.

 

Ismertek az egyes tatár kánok hatalmi jelképei (tamgái), de az egyes hun, türk törzsek tamgái is. A hun törzsek tamgáit megtalálták birka lábközépcsontokra (nomád gyermekek játékaira)  vésve a Gol Mod-2 előkelő xiongnu temetőben is. A mongol régészek megállapították, hogy ezek a tamgák azonosak a mintegy ezer évvel későbbi, Dzsingisz kán korabeli  mongol-tatár törzsi-nemzetségi tamgákkal (Balgaszyn dan’ Gol-Mod-2 hunnugijn bulsny cudalgaa.Ulan Bator 2015. 228.)

 

A nyugati türk birodalom pénzein megtalálható a birodalom hatalmi jele (tamgája)

05.jpg 

  1. Kép: A nyugai türk birodalom (568-740) pénzei, a birodalom hatalmi jelképével (tamgájával) Babayarov: Monetü centralnoj asii, http://www.sogdcoins.narod.ru/publications/babayarov.html, letöltve: 2017-03-10

Billogok, tamgák és rovásjelek

Érdekes összehasonlítani a magyar billogokat a székely rovásírás jeleivel, és a hun-türk eredetű mongol-tatár törzsi-nemzetségi tamgákkal.

06.jpg

  1. A magyar tulajdonjelek (billogok) 17-18. sz. (Forrás: Ortutay 1977-1982)

07a.jpg 

7.a. A dobrudzsai tamgák összehasonllítása a magyarok és más népek hasonló jeleivel (Forrás: Baski 2007, 185. o.)

07b.jpg 

7.b. A dobrudzsai tamgák összehasonllítása a magyarok és más népek hasonló jeleivel (Forrás: Baski 2007, 186. o.)

 08a.jpg

08b.jpg

  1. A magyar billogok és a székely rovásírás jeleinek összehasonlítása (Forrás: Varga Géza, kézirat) A táblázat rendelkezésemre bocsátását külön megköszönöm.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a magyar billog a nagy sztyeppe népeinek közös kulturális hagyományaiban gyökerezik.

Irodalomjegyzék:

Babayarov, G.: Monetü centralnoj asii, 

Balgaszyn dan’ Gol-Mod 2, hunnugijn bulsny cudalgaa. Ulan Bator 2015,

http://www.sogdcoins.narod.ru/publications/babayarov.html, letöltve: 2017-03-10

Baski Imre: Tamgák, in: Csagircsa, török és magyar névtani tanulmányok 1981-2006, Karcag, 2007, 169-187. o.

Ortutay Gyula (főszerk.): Magyar néprajzi lexikon, Budapest, 1977-1982

Семенов, Н.: Туземцы Северо-Восточного Кавказа. Cпб., 1895]

 

----------------------------------------------------------------

 

bélyeg, billog: az állatok, elsősorban a szarvasmarhák és a lovak, szamarak, ritkán juhok bőrébe égetett → tulajdonjegy vagy jószágjegy, amely azonosításukat szolgálja. A tavasztól az őszig kinn tartózkodó, → gulyába és → ménesbe kivert (→ kiverés) növendék állatok az 5–6 hónap alatt nagyot fejlődtek, az esetleges elbitangolásnál is a bélyeg szolgált igazolásul, lopásnál, eltulajdonításnál, az állat elpusztulása esetén, az ún. bőrivel való számonadásnál azonosításul. A bélyeget vasból készített, felizzított bilyogzóvassal égetik rá az állatok farára, nyakára, esetleg a szarvára. A bélyegezés hagyományos napja nagypéntek volt. A beégetett jelek lehetnek a tulajdonos nevének kezdőbetűi, ábrázolhatnak rovásszerű vagy felismerhetetlen jeleket, tárgyakat stb. Egy-egy bilyogzóvas gyakran apáról fiúra öröklődik, ismert olyan, amelyet 2–300 év óta használnak. Elsősorban a 16–18. sz.-ban a gazdákon kívül gyakran egyes falvaknak, megyéknek és földesúri nagybirtokoknak is volt bélyege; megesett, hogy egyetlen állat gazdájának jele mellett a községét is viselte. A hatósági bélyegekről az erdélyi szászok bilyogkönyvet adtak ki, ennek segítségével állapították meg az elbitangolt, ellopott állat származásának helyét. A bélyegezés azokon a területeken ismert elsősorban, ahol a növendék állatokat a településtől távoli → legelőkön, ún. külső legelőkön tartják. Alkalmazása legnagyobb arányú a Nagy- és a Kiskunságban, a Jászság és a Hortobágy vidékén. Használói kb. 90%-ban magyarok, de fellelhető a román, szerb, német és Békés m.-ben a szlovák lakosságnál is. A bélyeg használata Mo.-on a 13. sz. közepétől folyamatosan végigkövethető. Az 1436-ban felbukkanó Bylegh szó is kizárólag égetett tulajdonjegyet jelentett, a 16. sz.-tól már bélyegzővasak is maradtak ránk. A bélyeg szó ótörök eredetű, az eljárás a sztyeppei nomád népeknél (→ nomadizmus), pl. a baskíroknál, mongoloknál is ismert; kétségtelen, hogy a magyarság a honfoglalás előttől használja. (→ még: füljegy) – Irod. Tárkány Szücs Ernő: A jószágok égetett tulajdonjegyei Magyarországon (Ethn., 1965).

Ortutay Gyula (főszerk.): Magyar néprajzi lexikon, Budapest, 1977-1982

 

A bejegyzés trackback címe:

https://julianusbaratai.blog.hu/api/trackback/id/tr6112331055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ecpec831 2017.03.13. 17:21:18

KISZELY ISTVÁN: A SVÁJCI "HUN VÖLGY" - MEK
mek.oszk.hu/01500/01522/html/

ecpec831 2017.03.13. 17:23:30

7. kép
Ősi Val d' Anniviers-i családok rovásjegyei.

ecpec831 2017.03.13. 23:24:29

Szívesen :-)
Itt még vannak érdekességek:
www.youtube.com/watch?v=Y_1mfCMisfg
süti beállítások módosítása